TİTANYUM VE ALAŞIMLARI

Bu sayfada Titanyum ve Titanyum Kumlama işlemi hakkında bilgi ve açıklamalar bulunmaktadır. Titanyum hafif, güçlü ve korozyona karşı dirençli grimsi bir metaldir. Doğada rutil (TiO2) ve ilmenit (FeTiO3) mineralleri biçiminde bulunur. Bu minerallerden titan klorüre dönüştürülüp magnezyumla indirgenerek elde edilir. Demir, alüminyum, vanadyum, molibden gibi elementler ile birlikte alaşım olarak kullanılır.

Titanyum, tıp(protezler, implantlar, dental endodontik malzemeler, dental implantlar), havacılık (jet motorları, füzeler ve uzay araçları), askeri, endüstriyel işlemler (kimyasallar ve petrokimyasallar, arıtma santralleri), otomotiv, yiyecek, spor eşyaları, kuyumculuk, cep telefonu ve diğer uygulamalarda kullanılır.

Titanyum kumlama, yüzey yenileme, kaplama ve boya öncesi yüzey hazırlama, yüzey dokusu oluşturma maksatlarıyla yapılmaktadır. Özellikle titanyum protez ve implantlarda, biyouyumluluğun artırılması maksadıyla yüzey pürüzlülüğü elde edilmesinde ön plana çıkar. Protez, implant ve dental implantlarda kritik konu, uygulama sonrası implantın kemiğe hızlı bir şekilde kaynaşması ve uzun süre kalıcı olmasıdır. Implantın yüzey özellikleri, uygulamanın ne kadar sağlıklı olacağını etkilemektedir. Daha çok titanyumdan yapılan implant ve protezlerin insan vücuduna daha iyi uyum sağlayabilmesi ve üzerinde bağlar oluşabilmesi için biyouyumluluğu arttırmak için yüzeyleri kumlanmaktadır. Titanyum kumlama, iyi bir implant ve protez uygulaması için istenen yüzey özelliklerinden; yeterince girinti, çıkıntı olması ve yüzey alanının bu şekilde artırılmasını sağlar.
Titanyum Kumlama

Günümüzde implantların yüzey özelliklerini geliştirmeye yönelik birçok yüzey modifikasyon teknikleri uygulanmaktadır. Bütün bu çalışmaların ortak amacı ise implant yüzeyinde hücre tutumunu artırarak, yüksek biyomekanik özelliklere ve biyolojik uyumluluğa sahip implantasyon işlemi gerçekleştirmektir. Titanyum Kumlama, implantların insan vücuduna daha iyi uyum sağlamasını sağlar ve üzerinde bağlar oluşabilmesi için biyouyumluluğu artırır.

Titanyum Kumlama işlemi için önerdiğimiz kumlama abrasivleri alüminyum oksit, cam küre, paslanmaz bilye, seramik bilye ve plastik abrasivdir. Yapılan araştırmalarda kumlama işleminin bağ oluşumunu olumlu şekilde etkilediği gözlemlenirken kullanılan abrasiv ve boyutunun da aynı şekilde önemli olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca implantlarda kumlama işlemi yapıldığında, kum püskürtme sırasında implant üzerinde oluşan negatif enerji yükü, osteintegrasyon sırasında olumlu bir etkide bulunur.